Kvevlaxnejdens Pensionärsklubb

17.09 2018

Ett säkert höstmärke när det börjas med månadsträffar i klubben.  I dag hade vi en sådan och den var välbesökt, som vanligt, 110 personer kom och trivdes.

Ordförande hälsade välkommen och vi sjöng, både allsång och klubbens sånggrupp underhöll.

Solveig Åkerholm läste vackra dikter för oss och fick publiken i stämning.

Pia Lagus var första gästen på podiet och henne hade alla hört ljudet av i radion men inte sett henne förut.  Hon bor förresten i Kvevlax .  Hon berättade om sitt jobb, sakligt och humoristiskt.

 

Kaffepausen är viktig som alltid och rusningen till borden kan ta`s som komplimang

till kaffekockarna !

En allsång efter kaffet och dags för följande föreläsare som var:

Diana Rosenlöf.  Minnet och minnesutredningar. Väldigt intressant ämne och lyssnarna

uppskattade det, frågorna till Diana var många.  Bra utförd föreläsning.  Hoppas att inte minnet sviker oss !

En allsång på slutet och alla började söka sig hemåt.  Tack för en fin eftermiddag !

15.10 2018

En vacker , varm dag och månadsträff med pensionärsklubben, bättre inramning kan man bara inte få.  Vi var ca 100 personer som kom och säkert trivdes.

Ordförande hälsade alla välkomna och sånggruppen sjöng några sånger.

Som första föredragshållare var Mikko Ollikainen, kommundirektör i Vörå kommun. Mikko är hemma från Malax så vi kom överens att han inte behöver "denska" utan "let e kåm po Malaxspråtji".  Hans ämnen var allt mellan Vasa centralsjukhus och vargen, van talare med humor som krydda. Fin föreläsning.

Kaffepaus med gott bulla gjorde att alla hade bråttom till borden. 

Följande artist i talarstolen var Mary Andre`n - Pada som talade om sömn och andningen och hur viktig den är.  Alla höll med !  Men att andas på rätt sätt är en annan sak och det fick vi ta del av och det utvecklades till ett väldigt intressant ämne som verkligen angår oss alla.

Tack Mikko och Mary !

Berit Viklund höll avslutningsorden och vi sjöng en allsång.

Alla var nöjda och andades (in och ut) hela vägen hem :) .

 

19.11 2018

Sista månadsträffen 2018 i ett lite vintrigare väder med några minusgrader. Välbesökt, som vanligt, ca 100 personer.  Peter hälsade välkommen och vi sjöng en allsång för att bli i rätt stämning till november-mötet och då blev det ju Slumrande toner, förstås. 

Mötet gick snabbt undan och ett bekant uttryck, "återval" , användes ofta. Så skall det vara också för har man rätta personer på alla platser är det perfekt.  Efter mötet så sjöng sånggruppen några sånger.

Sedan så fick vi bekanta oss med vår nya diakonissa, Nina Andrèn, som presenterade sig själv och vad man gör i hennes yrke. 

Hennes man är ju kantor i byn, Rodney Andre`n ! 

 

 

Kaffe med dopp är en återkommande höjdpunkt som var lika uppskattad i dag som förut.

Föreläsare i dag var Annette Häggdahl som föreläste om första hjälpen vid såna lägen där patienten behöver hjärtmassage för att överleva. Hon hade en modern defibrillator (Hjärtstartare, även defibrillator, är en anordning som används för att ge elstötar, defibrillering, för att få hjärtat att åter slå på en person som drabbats av hjärtstillestånd )  med sig som i stora drag skötte sig själv.  Man fick inte göra någonting annat än det som "gubben i lådan " sade. En verkligt utvecklad grej som alla kan använda, för om man gör något fel så fungerar den inte. Förr så viftade dom med strykjärnsliknande grejer, en i varje hand, men ingenting är ju som förut.  Proffsigt framträdande !  Tack Annette !

Vi sjöng  Sagolandet som avslutning !

Jag började fundera på om kvinnorna är så mycket längre hunna än oss gubbar för jag har hört i många år om att jag skulle behöva en el-stöt för att komma igång och inget limmande av elektroder där utan en lite tjockare el-kabel där koppartrådarna sprakar lite.

            Vi se`s på Bernys om några veckor !

                                                                    Holger

 

21.01 2019

Kvevlaxnejdens pensionärsklubb hade månadsträff med ca 90 deltagare.  Bra uppslutning trots det kalla vädret. Vi började med allsång och sedan tände ordförande ett ljus och minnet av dom hädangångna hedrades med en tyst minut. Följande medlemmar är inte med oss mera:

Alice Paro    Sven Nygård   Harry Näsman    Eskil Strand   Alf-Erik Fantback . 

Frid över deras minne .

Sånggruppen sjöng en stilla sång, lämplig för detta tillfälle.

Sedan hade vi besök av en representant  från Härmä rehab center. Han hette Simo Korkea-aho och presenterade rehab möjligheter för olika slag av sjukdomar och problem med kroppens olika delar. Härmä rehab center är det enda tvåspråkiga av detta slag i landet. Herrarna blir bäst frisk på måndagskvällarna där , säjs det !  Medicinen heter Damernas afton.

Allsång igen och rusning till kaffebordet som var gratis idag då Härmä rehab center betalade.  Det tackar vi för.

Sånggruppen igång igen och nästa person som fick mikrofonen var Kerstin Haldin-Rönn från vuxeninstitutet.  Hon har varit verksam som missionär, mest i Afrika, och berättade om sitt jobb och minnena därifrån. Underhållande och trevligt.

Slutord och allsång ljöd i salen innan alla for hem till sitt. 

 

18.03 2019

Pensionärsträff igen med rikligt deltagande, ca 90 pers var närvarande. 

Peter hälsade välkommen och sånggruppen sjöng några sånger genast i början.

Alf Norrgård presenterade en sommarresa till Åland - Kökar och hade bild-och textmaterial med sig för att visa på "storskärmen" framme i salen. Men, som vanligt, tänkte jag säga, så fungerade inte tekniken mellan datorn och kanonen uppe i taket. Tur förresten att den var så högt uppe för den fick stå ut med många mindre vackra gliringar och syndiga förslag om åtgärder. Men vad det var som var felet vet ingen men skönt med en syndabock som inte är inom räckhåll. 

Men Alf skötte sin uppgift så bra att han fick halva salen att skriva på om medverkan på resan.

Nu fick vi prov på hur många förmågor vi har i klubben som ställer upp i programmet utan varsel då tidtabellen inte går jämnt ut.   Stort tack till allihopa !!

Så äntrade Anita Storm scenen och berättade om vad naturen har att bjuda på i samband med sjukliga åkommor och i matväg mm.  Det var många växter och örter som man hade lite kännedom om, mest hur dom såg ut. Bl a nässlor har inte varit någon favorit som man frivilligt går i närkamp med.  Väldigt bra framförande , tack Anita !!

 

15.04 2019

Vårens sista träff med pensionärsklubben och välbesökt  som alla gånger förut, ca 100 pers.  

Peter öppnade mötet och sånggruppen uppträdde med  tre egna sånger  och en allsång.

Solveig Åkerholm läste några vackra dikter.

Sedan var det dags för premiering av medlemmar som varit med länge och aktivt deltagit i olika förtroendeuppdrag i pensionärsklubben.

Rose Näsman och Erik Vikström dekorerades med  pensionärsförbundets silvermärke för sitt idoga arbete av Patrik Ragnäs. På samma gång blev dom också hedersmedlemmar i klubben.

En till som blev hedersmedlem var Bert Bäck

Det kom fram att Erik Vikström hade födelsedag och då sjöng vi naturligtvis för honom. Erik sade: Jag har en syster här som har födelsedag också och då sjöng vi, så klart, en gång till.

Berit Ek läste en vacker dikt för oss .

Till talatstolen steg PatrikRagnäs och berättade om förbundets olika begivenheter det här året och t ex sommarträffen blir i Åminne den 7.8 2019.

Kaffepausen var lika populär som valigt !

Dagens gästföreläsare var Heidi Hummelstedt som föreläste om Vandring genom medeltidens Österbotten. Det här var någonting så energiskt och välgjort så att försöka hänga med i tempot och sakligheten blev nog ogjort.  Hon behövde inte upprepa sig eller söka efter ord en enda gång och undertecknad försökte få en bra bild på henne men hon stod aldrig så stilla att inte bilden blev suddig.

 

 

Det traditionella lotteriet avslutade säsongen och alla vinster fick en ny ägare.

En fin avslutning inför vår- och sommaruppehållet!

    Tack till alla medverkande !

 

20 maj 2019

Kvevlax pensionärernas friluftsdag vid Botniahallen var perfekt "tajmad" med otroligt fint väder.  Vi var ca 40 pers som sökte sig ut i naturen runt dom välpreparerade skidspåren, dom var lika jämna och fina som på vintern. 

Man fick välja olika långa rutter och vid målgången väntade korvgrillare Fjalar Möuts med varma korvar. Alla fick sina korvar varma, som det heter.  

Livliga diskussioner om allt möjligt, som sig bör och så skulle man tynga i sig en god gris som färdkost på hemvägen.

Dagens jubilar var  Samuel Kvist som hade födelsedag och vi sjöng och gratulerade.

           Tack för en fin dag och trevlig samvaro ! 

 

18 november 2019

Pensionärsträff med höstmöte och det låg lite spänning i luften för Peter hade meddelat att han inte är disponibel för omval till ordförande för  klubben. 

I alla fall så sjöng sånggruppen tre sånger och ordförandeklubban hämtades ur sin gömma.  Bert Bäck blev vald att leda mötet och Gertrud Ståhlberg bev vald till sekreterare.

Bert öppnade mötet och gick genom paragraferna snabbt och smidigt och till slut var vi där det var frågan om kandidater till ordförandeposten. Men valnämnden hade gjort ett gott arbete så spänningen uteblev. Fjalar Möuts föreslogs och alla understödde Fjalar.  Gratulerar Fjalar !  Styrlsemedlemmar som var i tur att avgå röstades in tillbaka och nya medlemmar i styrelsen blev  Peter Sahlsten och Håkan Nitovuori.

Birger Enholm sjöng några sånger och ackompanjerade sig själv på gitarr. Tack  Birger !

Sedan kom Kenneth Nedergård upp på podiet och föreläste om Världsarvet Kvarkens skärgård.  Intressant var med t ex landhöjningen i våra trakter som varit nedtryckt av 3km hög is för ganska länge sedan. Detaljer om det samma kan googlas fram på datorn.

Annars så var det fullsatt som vanligt i salen och lika bråttom till kaffet som sig bör.

Julfesten är ju på Bernys den 14 december !!

5 maj 2020

Kvevlaxnejdens pensionärsklubb firar 45-års jubileum med att bjuda medlemmarna på fest och gröt och trevligt program.  Salen var, församlingshemmet, väldigt fint pyntad och smakfullt inrett så man tyckte genast att det skulle ha fordrast kostym och "slips" när man kom in.

 

 

Ordförande Fjalar Möuts hälsade välkommen och önskade alla en trevlig fest.

Ulla-Maj Salin var följande  och hon framförde en dikt av J L Runeberg.

Från pensionärsförbundets sida kom ordförande Ole Norrback och framförde gratulationer och hälsningar till jubilaren.

 

Som följande nummer sjöng sånggruppen tre sånger.

Bert Bäck hade gjort en sammanställning av föreningens verksamhet under de 45 åren  som han presenterade. Intressanta saker. Alltid trevligt med gamla minnen.

Sedan följde huvudnumret där alla deltog i programmet, nämligen att äta korngrynsgröt, risgrynsgröt eller bådadera.  Gröten smakade mera och den hade ju kokat från klockan 09.00 på morgonen till ca kl 13. Den skall ju röras hela tiden också så alla vet vilket arbete det är .  Efter gröten var det kaffe med dopp !

Ett stort tack till alla som ställde till den fina festen !

 

Friluftsdag den 21 juli 2020  i ÖsterHankmo på Kuxvägen vid Lasse och Margareta Näsmans villa. Det var samling kl 12.00 vid sportplans stugan i Kvevlax för samåkning. Vi körde i samlad trupp och hittade till rätt ställe.  Lasse och Margaretas villa som visade sig vara på ett mycket vackert ställe och en ståtlig villa nära starnden.  Vi lirkade oss in mot gårdsplan och parkerade där det var rum.  Allt gick bra och ca 50 pers var vi som njöt av sång av Birger Enholm och allsång för alla.  Sedan blev korvarna varma och det räckte åt alla.. Efter en stund var kaffet klart och det avnjöts med samma goda anda.  Men sedan njöt vi i inte lika  mycket för regnskuren som kom gjorde att alla ville se hur villan såg ut inomhus.  Så småningom ledde det till allmän hemfärd lite tidigare än beräknat kanske.  I alla fall så var allt väldigt bra ordnat och ett stort tack till Margareta och Lasse för att dom ställde  platsen till förfogande för oss. Här under en bild av värdparet !